Man-Fre 9-17 (Lør 10-14*)

BitLocker kode – Hvordan fjerner jeg den og hvorfor har jeg den?

Vi oplever desværre flere og flere af vores kunder indleverer deres PC til reparation med stor bekymring omkring BitLocker. Mange tror at det er en virus som er ved at låse deres filer, det forstår vi godt. Navnet kan være misvisende og for den gængse bruger kan det virke skræmmende. Virkeligheden er dog den stik modsatte, BitLocker er med til at beskytte dine filer, det er altså blot en ekstra sikkerhed og det er bestemt ikke farligt. Nogle gange kan det dog ske at din computer beder om en BitLocker kode for at få adgang til den, hvordan finder du denne og hvorfor sker dette? Det gennemgår vi nedenfor.

 

BitLocker – Hvad går det ud på?

BitLocker er en beskyttelse af dine data på computeren. Det er en integreret del af Windows 10 og giver dig mulighed for at aktivere en større beskyttelse af dine data. Måden det fungerer på er at det låser alt dit indhold, således at dine filer kun kan åbnes med den korrekte nøgle. Det er simpelthen umuligt at bruge data fra din computer uden denne nøgle, hvilket betyder at får en fremmed fat i din harddisk kan vedkommende ikke bruge dine data til noget som helst. Du skal dog ikke selv bruge denne nøgle i dagligdagen da computeren har gemt nøglen for dig.

Men nu spørger computeren om en genoprettelsesnøgle?

Selvom computeren gemmer nøglen for dig kan der opstå situationer hvor den alligevel beder om nøglen. Det kan være hvis der har været hardware ændringer, BIOS opdateringer eller mistænkelig aktivitet på computeren. Når dette indtræffer smider computeren sommetider nøglen væk og du står tilbage med en computer som er ubrugelig. Det her er klart problemet med BitLocker, for i dette tilfælde har du kun to muligheder:

  • Starte forfra på din computer ( Slette alt data )
  • Finde nøglen ( Vejledning følger )

Find BitLocker genoprettelsesnøgle

Du har flere muligheder for at finde din nøgle og genoprette forbindelsen til dine data. Hvis du selv har aktiveret BitLocker er du formentlig blevet præsenteret for denne nøgle. Har du skrevet den ned et sted?

Alternativt er den muligvis tilknyttet din Microsoft konto som du er logget på computeren med. Hvis du er en del af en skole eller en virksomhed kan din systemadministrator muligvis finde genoprettelses nøglen for dig. Derfor disse muligheder:

  • Find den kode du har nedskrevet – Den består af 48 tegn
  • Forsøg at logge ind og få nøglen på Microsofts hjemmeside her
  • Kontakt din systemadministrator

Deaktivering af BitLocker

Såfremt du har adgang til din computer men blot ønsker at deaktivere BitLocker for at undgå fremtidige udfordringer er det muligt at gøre, det er relativt simpelt men kan i nogle tilfælde tage lidt tid. Det afhænger af hvor meget data du har, når BitLocker deaktiveres skal computeren nemlig køre at data igennem en dekryptering.

Du deaktivere BitLocker her ved at åbne “Kontrolpanel” og herefter finde BitLocker Drive Encryption. Her fra er det muligt at trykke “Slå fra” eller “Deaktiver” alt efter hvilken Windows version du benytter. Har du fortsat udfordringer kan vi naturligvis også være behjælpelige fra vores service centre.