Man-Fre 9-17 (Lør 10-14*)

Hvad er et bundkort?

Hvad er et bundkort?

Et bundkort kan have mange navne. Det kan også hedde mainboard, motherboard eller logic board. Betegnelsen dækker dog over det samme.

Bundkortet fik sit navn eftersom det oprindeligt blev placeret i bunden af computeren.

Alle andre dele i computeren blev forbundet til bundkortet og opgaven for bundkortet var simpelthen blot at få alle delene til at tale sammen. ( Deraf mainboard, motherboard )

Sådan er det på sin vis fortsat på de fleste stationære computere, men sagen er en anden for bærbare computere.

Da bærbare computere vandt frem, designede man dem ud fra samme filosofi som stationære computere. Man kunne tage de fleste dele ud af bundkortet og erstatte dem med nye, såfremt delen var gået i stykker eller man ønskede dem opgraderet. Men med tiden stillede man større krav til performance og dimensionerne på bærbare computere, de skulle gerne bygges så tynde som muligt. Dette betød dog også et farvel til muligheden for at udskifte dele og komponenter med de bare hænder. Særligt Apple var forgænger for dette og indførte allerede i 2012 deres første MacBook logic board uden udskiftelige RAM. Apple fik stor kritik for dette, men siden er de fleste andre producenter fulgt i deres fodspor. I 2016 udkom den første MacBook uden udskiftelig SSD / lagring. Det er altså hverken muligt at udskifte eller opgradere RAM eller SSD på en moderne Mac, og det er efterhånden det samme på rigtig mange PC’er.

Større krav til reparatører

Det er klart at når udviklingen går denne vej, skaber det langt større krav til os som PC reparatør. Vi kan ikke længere blot udskifte din RAM klods, hvis du får en RAM fejl. Vi skal i følge producenten udskifte hele dit bundkort og det koster typisk det samme som en ny tilsvarende computer. Heldigvis findes der et alternativ og det er at vi går ned og reparere bundkortet på komponent niveau. Vi kan ved hjælp af højteknologisk udstyr lodde små mikrochips af bundkortet og erstatte dem med funktionelle.

Vi kan tilmed lodde dine integrerede SSD chips af bundkortet og aflæse dine data, såfremt du har vigtige data som er gået tabt.

Dette er selv sagt ikke en udvikling vi er glade for, men vi er glade for at vi som en af de få værksteder på landsplan er i stand til at tilbyde den her form for reparation.