Man-Fre 9-17 (Lør 10-14*)

En computer skal renses – Sådan gør du

Du har måske hørt om det før, måske ikke. Men din computer er utrolig god til at samle på støv, faktisk så god at det bliver et stort problem hvis ikke du gør noget ved det.

Får du tjekket din computer indvendigt regelmæssigt, kan du risikere at computeren først får nedsat ydeevne, larmer ekstra meget fra køleren, bruger mere strøm og sidst kan den faktisk lukke helt ned.

 

Hvorfor er støv et problem?

Støv findes alle vegne og vi rengør det jævnligt fra synlige overflade i hjemmet mv. Men støvet samler sig også steder øjet ikke ser, f.eks inde i computeren. Det er i sig selv ikke farligt og små mængder støv skal du heller ikke være bekymret for. Men når computeren har samlet en lille smule, hver dag i mange år, så bliver det til en del. Til sidst kan det blive så slemt at ventilationen bliver blokeret, eller at indvendige kabler bliver punkteret af de små støvpartikler.

Dette er en gradvis proces, så i langt de fleste tilfældige kan du nå at gøre noget ved det, før computeren begynder at tage skade. Bemærker du f.eks at computeren har mistet ydeevnen eller bliver meget varm - Så kan det være et tegn på at du skal have kigget din computer efter.

 

Hvordan renses en computer?

Nu skal du ikke begynde at skille din computer ad og finde støvsugeren frem, det kan absolut ikke anbefales. Moderne computeren kan være kompliceret at skille ad og rensningen bør aldrig foretages med en støvsuger. En støvsuger kan generere statisk elektricitet, som potientielt kan kortslutte komponenter i computeren.

Det anbefales klart at du indleverer computeren til et af vores værksteder, eller finder en bekendt med lidt teknisk flair.

Herefter skal computeren skilles ad, komponenterne tages ud og renses enkeltvis med trykluft. Omkring 2 bar plejer at være et bare fint luftryk.

Vær særligt forsigtig omkring blæseren, da den kan gå i stykker ved at blive drejet for hurtigt rundt. Hold gerne en finger på den til at låse den med.

 

Hvor lang tid tager en rensning af computer?

Hvis det skal gøres ordentligt, som vi jo mener det skal, så tager det gerne 30-60 minutter at udføre en rensning på et af vores værksteder. Skal du gøre det derhjemme med mindre erfaring anbefaler vi gerne at sætte omkring 90 minutter af til det. Det er altså vigtigt at tage lidt ekstra tid, fremfor at risikere at beskadige komponenter eller samle noget forkert. Så kan du risikere ikke blot at skulle have en rens, men en decideret computer reparation.