Man-Fre 9-17 (Lør 10-14*)

Guide: Sådan bør du behandle din harddisk

Vores erfaring hos PC Service Center siger os at harddisk fejl er en af de mest almindelige årsager til at computere stopper med at virke.

Selvom det ofte ikke er nødvendigt at vide så meget omkring hvordan bundkort, netværk eller grafikkort virker på et teknisk niveau, ved vi at det ofte hjælper at have en basal viden omkring harddiske.

Ud fra dette har vi valgt at udforme en guide der forklare hvordan du bør behandle din harddisk og hvordan du kan hjælpe til at undgå fejl på harddisken.

Vedligeholdelse af din harddisk

Harddiske er en af de få mekaniske dele i din computer. På trods af at de fleste diske er grundigt forseglet, så vil det helt sikkert hjælpe på dit systems levetid at opbevare din computer i et rent, støvfrit miljø, især når computeren kører. Herudover bør computeren renses hyppigt, evt med lidt trykluft i computerens blæsere, for at få det værste snavs ud.

Det vigtigste du kan gøre for din harddisk er at undgå at støde din computer ved at tabe den, skubbe til den eller lignende, da dette kan skade harddiskens læsehoved eller harddiskens evne til at rotere. På trods af at harddiske (især de små 2.5″ harddiske i bærbare computere) er meget mere solide end hvad de har været, bør du altid sørge for at din computer bliver brugt under relativt stabile forhold.

De-fragmenter din harddisk

Over tid bliver dataene på din harddisk fragmenteret, hvilket gør den væsentligt langsommere. De-fragmentering af din harddisk kan hjælpe med at forbedre dens ydeevne ved at om-arrangere dataene på en måde der gør det nemmere for din computer at tilgå dem.

Computere der kører et nyere styresystem (f.eks. Windows 7 og op) har en automatisk disk de-fragmenterings funktion der kører ud fra en kalender og automatisk tager hånd om problemet for dig. Hvis du har en ældre version af Windows bliver du nødt til at starte disk defragmenteringen manuelt.

Har du en Mac vil du sandsynligvis ikke støde på samme problem med at harddisken fragmenteres. Derfor er de-fragmentering på en Mac også en mere kompleks process og ikke noget der anbefales.

Har du en SSD (solid-state-disk) vil du også opleve at din disk ikke bliver fragmenteret på samme måde som en normal harddisk. Har du en SSD anbefaler vi endda at du deaktiverer automatisk de-fragmentering da dette slider på din SSD og kan gøre ydelsen af den dårligere.

Et muligt tegn på at din harddisk er ved at fejle er hvis du kan høre din harddisk spinde op eller hvis lyden af din harddisk ændrer sig over tid. I dette tilfælde anbefaler vi at du laver en backup af dine data med det samme og overvejer at få din computer tjekket igennem for fejl.

Har du nogle spørgsmål omkring din harddisk er du velkommen til at kontakte os, eller besøge en af vores service centre.