Man-Fre 9-17 (Lør 10-14*)

Sådan tjekker du om dine oplysninger er blevet lækket i et datalæk

Mand som lækker dine data

I en tid, hvor datalæk er blevet mere almindelige, er det vigtigt at vide, hvordan man tjekker, om ens personlige oplysninger har været kompromitteret.

Senest har verdens største data læk fundet sted, som indeholder 26 milliarder stykker data. Det er kaldet: Mother of all breaches

Her er en guide til hvordan du skal forholde dig til datalæk og hvordan du tjekker om dine data er blevet lækket online:

 

Tjek for datalæk online

Der findes flere online tjenester, som giver dig mulighed for at tjekke, om dine data har været en del af kendte datalækager.

En populær og troværdig kilde er “Have I Been Pwned”. Denne service giver mulighed for at indtaste en e-mailadresse for at finde ud af, om den er blevet kompromitteret i et databrud. Hvis din email fremgår som lækket, betyder at at de associerede data som passwords, adresse og andre ting som har været tilknyttet profilen, formentlig også er lækket.

Tjenesten opdateres løbende med information om nye datalækager.

Du kan tilgå denne service nemt og simpelt via deres hjemmeside her.

Vær opmærksom på mange spam emails

Hvis du modtager e-mails, der anmoder om personlige oplysninger, eller hvis du ser en stigning i spam, kan det være tegn på, at dine oplysninger er blevet kompromitteret. De modtagere som bliver ved med at modtage ekstremt mange spam mails, fremgår nemlig ofte i lækkede databaser.

Skift dit password ofte

Det bedste du kan gøre for at beskytte dig imod store datalækager, er at skifte dine passwords ofte. Det er nemlig sådan at hvis dit password er blevet lækket fra en database, kan det ofte være flere måneder siden du sidst har brugt denne tjeneste. Hvis kriminelle får adgang til dit password kan de forsøge at logge ind på andre tjenester med dette. Der kan gå flere måneder eller år i mellem disse forsøg. Hvis du jævnligt ændrer dit password, er du altså beskyttet imod de fleste datalæk, da det lækkede password dermed vil være ugyldigt.

Hold øje med dit kontoudtog

Regelmæssig gennemgang af dit kontoudtog kan hjælpe med at identificere ukendte transaktioner. Dette kan være et tegn på, at dine finansielle oplysninger er blevet lækket.

Det behøver ikke være lig med at nogle har fået adgang til dit kreditkort. Det kan være at du engang har købt en vare fra en webshop og denne webshop efterfølgende er blevet hacket. Hvis dine kreditkort informationer ikke har været krypteret korrekt, vil kriminelle kunne bruge disse til at købe andre ting, fra dit kreditkort.

Konklusion

At være proaktiv og regelmæssigt tjekke for tegn på datalækager er afgørende for din digitale sikkerhed. Særligt hvis du har ansvar for en virksomhed, forening eller andre større organisationer kan du være udsat. Ved at bruge pålidelige online tjenester, overvåge dine finansielle aktiviteter, og være opmærksom på mistænkelige e-mails kan du bedre beskytte dine personlige oplysninger mod at blive komprimitteret eller begrænse omfanget.