Man-Fre 9-17 (Lør 10-14*)

Hvad er forskellen på en hdd og en ssd?

SSD og HDD ved siden af hinanden

Du har sikkert hørt om begreberne: Harddisk, HDD, SSD – Men hvad er forskellen egentlig?

Der er store forskellige på en HDD og en SSD, men fælles for begge er at de fungerer som lager i computeren. Det er her hvor alle dine data bliver gemt.

HDD er en forkortelse for en harddisk.

En SSD kan det samme som en harddisk, den benytter blot en helt anden teknologi, som er langt hurtigere.

Teknologien bag harddiske

Når vi taler om HDD og SSD, kan vi ikke sammenligne dem uden at forstå teknologien bag.

Det er vigtigt at forstå at en HDD er mekanisk og en SSD er elektronisk.

Den mekaniske disk ( HDD )

Det lyder meget gammeldags og det er det også ved at være. Men en traditionel harddisk er ekstremt mekanisk. Den består af roterende skriver og en læse arm. Armen kører frem og tilbage for at aflæse data på skriverne, præcis ligesom en gammel pladespiller.

En mekanisk disk til lagring benytter stort set samme teknologi, som man benyttede da de første computere kom ud. Det er altså en virkelig gammel teknologi. Ligesom med alle andre mekaniske ting, bliver de slidt med tiden. Derfor må man også forvente at den mekanisk disk bliver sløvere og sløvere med tiden og ved mindre slag kan gå helt i stykker.

Den elektroniske disk ( SSD )

En SSD er en forkortelse for en Solid State Drive. Denne type disk fungerer på en helt anden måde end en traditionel harddisk (HDD). En SSD er elektronisk og benytter flash-hukommelse til at gemme data på.

Flash-hukommelse er en type hukommelse, som tidligere blev kendt fra fx USB-nøgler eller hukommelseskort. Det er en moderne teknologi, som er væsentligt hurtigere end den mekaniske teknologi, som en HDD benytter.

Det betyder, at din computer starter hurtigere op, og at den generelle hastighed kan forbedres markant. Du overfører tilmed data til og fra computeren langt hurtigere. Samtidig er en SSD mere modstandsdygtig overfor slag end en HDD, da den ikke har nogle bevægelige dele. Det betyder, at den er mindre tilbøjelig til at gå i stykker, hvis du fx taber din bærbare computer.

Muligheder for data genskabelse

Hvis du kommer i den uheldige situation at du enten har fået slettet noget data ved en fejl, eller at din SSD / HDD er gået i stykker, så kan du få brug for en data gendannelse.

Her kommer vi til den største ulempe ved at vælge en SSD, fordi selvom en SSD generelt har en høj pålidelighed, kan de være meget svære eller helt umulige at genskab data fra. En SSD fungerer på en helt anden måde end en traditionel SSD og det betyder at den konstant ligger og overskriver slettede data med TRIM kommandoen.

Hvis din SSD derimod har fået en elektronisk defekt, kan det i de fleste tilfælde reddes via en reparation på komponentniveau.

Har du slettet data ved en fejl på en traditionel mekanisk harddisk, er mulighederne langt bedre, da data faktisk ikke bliver overskrevet ved sletning, de bliver først overskrevet når der er noget andet data som skal bruge pladsen.

Prisen på disken

Den sidste store forskel er prisen på disken. Der har lige siden implementeringen af SSD’er i computere, været udfordringer med at holde prisen lav, hvis man ville have mange GB.

Derfor valgte mange i lang tid også at have to diske i sin PC. En lille SSD til systemet og de vigtigste programmer og en mekanisk disk til opbevaring af data.

Men priserne på SSD’er rasler ned i øjeblikket og har gjort det længe.

I dag kan du få 1TB SSD for omkring 400 kr. Den kostede over 2.000 kr, for ikke særlig mange år siden.

 

Forsøg

Vi lavede for over 8 år siden et sammenligning as hastigheden – Med HDD og SSD.  Selvom det er 8 år siden er forskellen ikke til at tage fejl af.

Teknologien har kun udviklet sig siden, så hastigheden er blevet endnu vildere.