Man-Fre 9-17 (Lør 10-14*)

MacBook med M1 chip – Er det værd at opgradere?

Macbook med m1 - Bør du opgradere?

Hvis du har en MacBook som trænger til at blive opgraderet, eller du er på udkig efter en ny MacBook, så er der særligt en ting du skal have for øje – Apple’s nye M1 chip, som nu faktisk også findes i M2 versionen.

M1 chippen ændrer fundamentalt hvordan din computer fungerer indvendigt og det kommer med en række fordele og ulemper.

M1 chippen er den første chip, som Apple selv har designet til deres computere. Den erstatter de tidligere Intel chips, som har været brugt i mange år og som bruges af de fleste computerproducenter. En MacBook med M1 chip er reelt set en opgraderet iPhone, den kører på samme ARM arkitektur og den har vist sig at være yderst effektiv og kraftfuld. Men er det værd at opgradere til en MacBook med M1 chip?

Fordelene ved M1

Batteritid

En af de største fordele ved en MacBook med M1 chip er den forøgede batteritid. M1 chippen er yderst strømbesparende, hvilket betyder, at du kan bruge din MacBook i længere tid på en enkelt opladning. Her på kontoret kan de holde til ca 2 fulde arbejdsdage.

Lav varmeudledning

Den store effektivitet, betyder også at den udleder langt mindre varme, ja faktisk er der slet ikke en blæser i MacBook Air med m1 chip. Lavere varmeudveksling er for det første praktisk, men det bidrager også til en forøget levetid, da det rigtig ofte er varmeproblemer der forårsager en defekt computer.

Performance

M1 chippen kommer også med en række fordele hvad angår performance. Arkitekturen er ændret markant, således at både CPU, GPU og hukommelsen er integreret i en enhed. De snakker langt hurtigere sammen.

Dertil gør den lavere varmeudledning ved denne arkitektur også at den kan performe langt bedre. Varmen er i langt de fleste tilfælde flaskehalsen til ekstra performance.

Ulemperne ved M1

Der findes ikke så mange fordele ved din nye M1 chip, uden at der også er nogle ulemper.

Faktisk er ulemperne det der har holdt de fleste andre producenter fra at indføre lignende computere tidligere. En computer som benytter ARM arkitektur kan nemlig ikke køre traditionelle programmer. De snakker simpelthen ikke samme sprog.

Apple har dog gjort noget smart og udviklet et “oversættelsesværktøj” som er integreret i MacOS. Det vil sige at Apple ved hjælp af deres program kaldet “Rosetta” har kunne få de nye M1 Macs til at kunne køre programmer som er designet til en ældre Mac med Intel processor.

Det fungerer for langt de fleste, men det er klart at det ikke fungerer 100% optimalt. Der er en teoretisk performance degradering på de programmer der kører med dette værktøj. Men for at være helt ærlig: Vi har ikke bemærket det.

Dertil bliver programmerne løbet udviklet til Apple’s nye computere, så der er reelt ikke mange af de store softwareproducenter som ikke har udviklet til disse computere endnu.

Vi kan komme på to scenarier hvor det ikke vil være anbefalesværdigt at købe en Mac med M1

  • Du har brug for at køre et tung stykke software som ikke er blevet opdateret
  • Du har brug for at kører Windows på din Mac