Man-Fre 9-17 (Lør 10-14*)

Min computer vil ikke tænde – Hvad gør jeg?

computer vil ikke tænde

Et af de problemer vi oftest bliver mødt med af kunder, er at computeren ikke kan tænde. Som oftest er det sket pludseligt og den typiske sætning er: “Den virkede fint igår da jeg gik i seng”. Der findes ikke et simpelt svar på hvorfor din computer ikke vil tænde uden at undersøge den dybere, men der er trods alt et par ting du selv kan prøve, inden du kommer forbi med din computer til reparation.

Tjek strømmen

En af de mest almindelige årsager til, at din computer ikke vil tænde, er at den simpelthen ikke modtager strøm. Ja, det lyder banalt, men det sker faktisk oftere end man skulle tro. Så det første du bør gøre er at tjekke, om din computer er korrekt tilsluttet stikkontakten og om strømkablet ser fint ud, uden brud osv. De fleste bærbare og mange stationære har en indikatorer som lyser når strømledningen bliver tilsluttet, tjek om den lyser.

Hvis den ikke lyser indikere det med stor sandsynlighed at computeren ikke modtager strøm. Men det kan både skyldes en fejl på strømkablet eller computeren. Derfor bør du om muligt tjekke med et andet strømkabel, eller teste strømkablet på en anden enhed. Hvis dit strømkabel virker fint på en anden computer, kan man konstatere at fejlen med største sandsynlighed ligger i computeren.

Tjek computeren ved at aflade den

Hvis fejlen ligger i computeren kan det både være alvorligt og lige til. Det åbenlyse er at strømstikket eller andre komponenter er gået i stykker og computeren derfor ikke modtaget strøm. Det er naturligvis et problem som kræver en professionel reparatør.

Men nogle gange er det ikke helt så slemt, ja faktisk kan det være lettere end du tror. Nogle gange vil det hjælpe blot at aflade computeren totalt. Dette gøres ved at afmontere batteriet, samt det interne batteri hvis der er sådan et i computeren. Når disse er afmonteret skal computeren stå i nogle timer før du forsøger at tilslutte strøm og starte computeren igen.

Grunden til at dette kan hjælpe er at det nulstiller alle hardware komponenterne i computeren, da de bliver drænet totalt for strøm. Dette virker overraskende ofte.

Så for at opsummere:

  • Tjek lader er tilsluttet korrekt
  • Tjek at indikatorer lyser
  • Afmonter evt batteri
  • Lad computeren aflade i 2 timer
  • Forsøg at tænde den igen

Hvis der ikke kommer yderligere liv i computeren af ovenstående, skal computeren ind til vores værksted for en dybdegående fejlfinding med henblik på reparation.

Hvis der kommer liv i computeren

Hvis der nu kommer liv i computeren, er det i de fleste tilfælde fint og du kan fortsætte med at bruge den som du plejer.

Men i enkelte tilfælde har nedlukningen og nulstillingen forsaget et softwareproblem. De vises oftest som fejl under opstart, men heldigvis vil det i langt de fleste tilfælde blot kræve at du gør som instruktionerne på skærmen beder dig om og foretager en genstart af computeren.

Vi håber at denne guide var til god hjælp og hvis ikke står vi altid klar til at hjælpe 😊